Yandex

Kripto novčanik

Admin Valute Jedinstveni Prikazi: 352

Kako biste mogli kupovati kriptovalute, jedan od osnovnih preduvjeta je da imate kripto novčanik (wallet). Novčanik je posebna mrežna adresa koja može primati kriptovalute. Ako bismo htjeli naći najsličniji proizvod, bila bi to e-adresa. Svaki ulančani blok, odnosno svaka kriptovaluta ima vlastiti kripto novčanik i trenutno nije moguće koristiti isti kripto novčanik za više kriptovaluta. Tako, na primjer, ne možete u isti kripto novčanik, odnosno na istu kripto adresu slati ether i bitcoin.

Svaki korisnik može imati kripto novčanika koliko poželi i ne postoji način da se kripto novčanik poveže s korisnikom, osim ako korisnik ne učini nekoliko ozbiljnijih sigurnosnih uvjeta ili ako to sam ne objavi. Za većinu ulančanih blokova, stanje svačije adrese je javno, svatko može vidjeti koliko koja adresa ima sredstava. Ako kripto novčanik usporedimo s ranije spomenutom e-adresom, možemo reći da je on poput ulaznog spremnika, svatko može čitati pristiglu poštu, ali samo vlasnik e-adrese, odnosno kripto novčanika može pisati odgovore.

Način na koji se sredstva na nekoj adresi koriste je da se pomoću privatnog ključa (kombinacija brojki i slova koju je matematički gotovo nemoguće pogoditi) potpiše izjava (transakcija) za prijenos sredstava s jedne na drugu adresu i to se zatim šalje u ulančani blok radi potvrde drugih korisnika (rudara). Sredstva se u ulančanim blokovima zapravo fizički ne miču, nego se mijenja samo adresa vlasnika. Vlasnikom kripto valute se smatra korisnik čija je adresa posljednja upisana i objavljena u ulančanom bloku.

Transakcije, odnosno promjene vlasništva ovjeravaju se i potpisuju privatnim ključem koji ima samo vlasnik adrese. Kako biste dobili vlastiti novčanik (javnu adresu i privatni ključ), možete postupiti na nekoliko načina.

Prvi je da generirate vlastiti ključ i vlastitu adresu uz pomoć klijenta (programa kriptovalute koja vas zanima). Kod bitcoina to je Electrum, kod ethereuma Mist itd.

Drugi je način da koristite neko programsko rješenje, kao što je Ledger Nano S, uređaj nalik USB sticku koji pohranjuje vaš osobni ključ i može sadržavati više adresa za više kriptovaluta.

Treći i možda najjednostavniji način za početnike je otvaranje računa u nekoj od kriptomjenjačnica. Mjenjačnice za vas čuvaju ključ te je dugotrajno čuvanje sredstava u njihovim kripto novčanicima prilično nesigurno. Mjenjačnice su često meta hakerskih napada, kao što se dogodilo s MtGoxom i Bitfinexom ili ih jednostavno mogu zatvoriti. Ako i koristite usluge mjenjačnice, preporučljivo je da sredstva prebacite na adresu koja je u cijelosti pod vašim nadzorom.

0 0

Kao što smo

Copyright © 2017 - 2019. Sva prava pridržana.