Yandex

Bitcoin

Jelena Valute Jedinstveni Prikazi: 271
0 (0 Recenzije)
Usporediti s:
Naziv tvrtke

Bitcoin

Datum osnivanja

Dec 31, 2008

Ime osnivača

Satoshi Nakamoto

Mjesto

Worldwide

Ime

Bitcoin

Bitcoin je kriptovaluta pokrenuta 2009 godine, od strane anonimnih lica iza koje ne stoji ni jedna bankarska ogranizacija niti zemlja. Svi su čuli za Bitcoin, poznat kao digitalni novac, koji postaje sve popularniji mada malo se zna o tome kako se točno Bitcoin zarađuje, ko isplačuje virtuelne novce kao i to gdje se oni mogu trošiti.  

Kako steći Bitcoin-e

  • Kupovinom
  • Zaradom
  • Rudarenjem 

Kupovina 

Kupovina je u stvari najlakši način doći do Bitcoina. Mogu se kupiti prvenstevno preko interneta, specijalizovanim bitcoin mjenjačnicama kao i preko ATM aparata u određenim zemljama.

Zaradite bitcoin

Bitcoin možete zaraditi na način ako imate trgovinu ili se bavite nekom uslužnom djelatnošću da omogućite vaše klijente da Vam za Vaše usluge ili dobra plaćaju Bitcoinm. Da biste to učinili, razvijeni su sustavi koji vam omogućuju da uvedete takav sistem te šaljete predračune vašim klijetima.

Rudarenje bitcoina

Ukoliko želite da “rudarite” ili da “stvorite”Bitcoin, za tu soluciju potrebno vam je investiranje u odgovarajuću opremu i dobro razumjevanje u kriptovalutu, burzu, i dobro kalkuliranje investicije. Investicija podrazumjeva računare sa specijaliziranim hardverom koji će rješavati seriju matemetičkih algoritama a od brzine njihovog rješavanja zavisi i efikasnost rudarenja za Bitcoinima. Bitcoin može rudariti svako, bez obzira na zemlju ili državljanstvo, a ljudi koji ozbiljno shvataju rudarenje imaju prave male farme računara, koje su postavljene u dobro ventilirane sobe, gde "kopaju" Bitcoine bez prestanka.

Prednosti Bitcoina

U poređenju sa tradicionalnim valutama Bitcoin se izdvaja sa nekoliko prednosti.

  • Onlajn Bitcoin transakcije ne zahtevaju posrednika, odnosno moguće ih je obaviti bez banke, nema bankarske provizije  
  • Bitcoin transakcije su anonimne

Nedostaci Bitcoina

  • Povraćaj novca, ulokilo trgovac ne isporuči plaćenu robu, nije zakonski reguliran jer banka ne postoji.

Gdje čuvati Bitcoin

Bitcoini se čuvaju u virtuelnim novčanicima. Svaki od njih ima drugačije karakteristike ali svi rade na istom principu: postave vam adresu novčanika na kojem dalje možete obavljati transakcije.

  • Web novčanici (Web wallets)
  • Digitalni novčanici (Digital wallets)
  • Softerski novčanici (Software wallets) – Instalirani sun a Vašem osobnom računaru, i smatraju se najsigurnijim novčanicima jer ne ovise o serverima treće partije.
  • Mobilni novčanici (Mobile wallets) - Možete ponijeti svoje bitcoinove gdje god krenete te s njima jednostavno plaćati u fizičkim trgovinama skenirajući QR kod adrese ili koristeći NFC.

Kako trošiti Bitcoin novac

Kako je Bitcoin virtuelna valuta, samim tim jasno je da se koristi za trgovinu preko interneta. Na internet možete pronaći mnoštvo trgovina koje prihvaćaju Bitcoin kao valutu za plaćanje.

Alternative Bitcoinu

Trenutno ima preko stotinu kriptovaluta na virtualenom tržištu. Bitcoin jeste jedna od najpopularnijih ali vredno je pomenuti da ih ima još. Najpopularnija zamena za Bitcoin jeste Litecoin, ali nije jedina.

0 0

Kao što smo

Copyright © 2017 - 2019. Sva prava pridržana.