Yandex

IOTA

Marija Valute Jedinstveni Prikazi: 237
0 (0 Recenzije)
Usporediti s:
Ime

IOTA

 

IOTA je jedna potpuno drugačija valuta koja nema lanaca, nema blokova i za transakcije se ne naplaćuje provizija. Njeno ime znači aplikacija namijenjena internetu stvari (eng. Internet of  Things application) i, umjesto ulančanih blokova, koristi tehnologiju koja se zove Tangle. Kriptovaluta koja izražava vrijednost valute je MIOTA, a ova je mreža, bez naknada za transakcije, namijenjena za obradu velikih količina mikroplaćanja i za podržavanje interneta stvari.

 

 

Tehnologija ulančanih blokova ima svoju pravu vrijednost, ali do nje ne dolazi bez loših strana. Jedna od njih su svakako i visoke naknade za transakcije. Kod IOTA-e je to nešto drugačije. Ovdje se obavljaju mikrotransakcije u kojima naplata sume koja je veća od transferirane vrijednosti jednostavno nema smisla. No, krenimo redom.

 

 

Što je Internet stvari?

 

 

U današnje moderno vrijeme pametnih uređaja moguće je povezivanje svih uređaja na Internet. Pametni telefoni, hladnjaci, perilice rublja, klimatizacijski uređaji, nadzorne kamere, svi ovi uređaji se povezuju s internetom i tu dolazi do trgovine podataka. Ovdje na scenu stupa IOTA i mreža na kojoj je bazirana TANGLE.

 

 

Što je TANGLE?

 

 

TANGLE je nova tehnologija koja je DAG (eng. Directed Acyclic Graph – “direktni aciklički graf”). DAG se sastoji od mnoštva velikih grana koje se dalje granaju u manje grane i grančice. Kako je i u prirodi nemoguće da grana račvanjem dođe na isto mjesto s kojeg je krenula, tako se ni DAG, graf koji se sastoji od čvorova, ne može vratiti na mjesto s kojeg je krenuo. Ovi su čvorovi povezani u samo jednom smjeru.

 

 

Kod ostalih kriptovaluta postoje dvije vrste korisnika, a to su obični korisnici i rudari. Rudari su potrebni kako bi potvrdili transakcije u sustavu ulančanih blokova. U slučaju IOTA-e nema potrebe za rudarenjem, jer je svaka transakcija potvrđena dvjema drugim transakcijama. Samim time, nema potrebe za rudarenjem i rudarima, a kako rudari zarađuju na potvrdama transakcija, nema potrebe niti za naplaćivanjem naknada.

 

 

Skalabilnost

 

 

Skalabilnost je pojam koji definira način ponašanja mreže prilikom prisustva većeg broja korisnika. Transakcije se kod kriptovaluta mjere u TPS (broju transakcija u sekundi). U Bitcoin mreži koja je utemeljena na tehnologiji ulančanih blokova, dizajn same mreže usporava transakcije. Spomenimo samo da je trenutni TPS Bitcoina 4. Kod IOTA-e je suprotno. Što je više korisnika na TANGLE-u, on brže i jednostavnije radi.

 

 

Upravo ta visoka skalabilnost omogućuje trenutnu provedbu transakcija u IOTA mreži. Tako je u teoriji. Trenutno za transakciju na TANGLE-u treba oko 15 minuta. Razlog je što je IOTA još u razvoju i nema dovoljno korisnika koji bi pomogli u bržem odvijanju transakcija. Čim mreža dostigne dovoljan broj korisnika, transakcije će zaista i postati trenutne.

 

 

Koja je razlika između IOTA-e i MIOTA-e?

 

 

IOTA je naziv kriptovalute, a MIOTA predstavlja njenu vrijednost. Kako je IOTA namijenjena za odvijanje mikro – transakcija (transakcije čija je vrijednost manja od 0,01 centa), u opticaju je vrlo velik broj jedinica. Najmanja je jedinica iota (s malim početnim slovom). Ostale jedinice se dalje izražavaju u inkremetima od x 1000, dakle 1000 iota = 1 Kiota (kilo-iota). Dalje se nastavlja kao Miota, Giota, Tiota te Piota. Dakle, kad vidite cijenu IOTA, ona se izražava kao MIOTA, odnosno cijena je izražena u 1 000 000 iota.

 

IOTA novčanik

 

 

Svi koji trguju kriptovalutama znaju da je njihovo čuvanje na burzi rizično te se preporučuje uporaba novčanika (eng. wallet). Službeni IOTA novčanik možete pronaći u GitHub repozitoriju. Nakon što ste preuzeli novčanik, trebate kreirati seed. SEED je privatni ključ pomoću kojeg pristupate novčaniku. On se sastoji od 81 znaka – velika slova i brojka 9. SEED možete kreirati na mreži, a nakon što dobijete taj set znakova, ispišite ih te promijenite pokoji znak za svaki slučaj. Obavezno obrišite taj dokument s računala, jer pomoću tog seta znakova netko može ukrasti vaš novac. Ukoliko izgubite SEED, zauvijek ste izgubili pristup svojim financijama.

 

 

Prilikom osnovne distribucije provedene krajem 2015. godine, cijena 1 MIOTA je iznosila 1/10 centa. Trenutačna vrijednost iznosi oko 1,42 američka dolara. Iako su već sada ostvarene velike vrijednosti, to je daleko od krajnjih očekivanja. Ovdje se radi o platformi za IoT tržište, za koje Forbes procjenjuje da će porasti na sa 156 milijardi na više od 500 milijardi dolara do 2020. godine. Ovdje se radi o dugoročnoj investiciji, jer se radi o tržištu koje je tek u razvoju.

 

 

S obzirom na vrhunski tim programera i matematičara, inovativnoj ideji, jedinstvenom dizajnu te brojim partnerstvima uključujući tehnološke divove poput Volkswagena i Microsofta, IOTA ima svijetlu budućnost.

 

0 0

Kao što smo

Copyright © 2017 - 2019. Sva prava pridržana.